Dynię należy umyć, oczyścić ze skórki, miąższu oraz pestek. Następnie pokroić na mniejsze części- prostokąciki.
Gotować 6-8min w posolonej wodzie. Odcedzić i postawić do wystudzenia
Plasterki boczku lekko posypać pieprzem następnie zawijać w nich pokrojone kawałki dyni. Aby roladka nie rozpadała się można w środek wbić wykałaczkę. Powstałe roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Pomiędzy sypiemy kapary.
Przygotowanie sosu:
Czosnek drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę. Wymieszać z masłem, oliwą, szałwią, niewielką ilością soli i pieprzem.
Zalać roladki sosem, piec w piekarniku 6-8min w temepraturze 200 stopni.
Po wyciągnięciu polać lekko octem balsamicznym i na koniec posypać parmezanem, roszponką/ rukolą. Smacznego :)