ROLADA ZE SZPINAKIEM I ŁOSOSIEM

ROLADA ZE SZPINAKIEM I ŁOSOSIEM
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: irma
Fantazyjna rolada - afrodyzjak pobudzający smakiem wszystkie zmysły , idealna na wspólną kolację.

Składniki

  • szpinak mrożony, 0,5 kg.
  • masło, 1 łyżeczka
  • jajka, 4 szt.
  • Twarożki śmietanowy i chrzanowy np. Almette, po 1 opakowaniu
  • Łosoś w plastrach, 20 dkg.
  • Czosnek granulowany, sól, pieprz, ostra papryka, sok z cytryny, do smaku

Przygotowanie

  1. Szpinak rozmrażamy na maśle, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.Smażymy do odparowania i studzimy.

  2. Oddzielamy żółtka od białek. Wystudzony szpinak miksujemy z żółtkami, a na koniec dodajemy ubite na sztywno białka.Delikatnie mieszamy.

  3. Blachę o wym.23x35 wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy masę szpinakową i pieczemy ok.20 minut w tem. 190 st.C.

  4. Wystudzone ciasto szpinakowe smarujemy połączonymi twarożkami, a następnie układamy na całej powierzchni płaty łososia. Posypujemy ostrą papryką /nie za dużo/ i skrapiamy sokiem z cytryny.

  5. Zwijamy dość ciasno roladę i zawijamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby rolada zastygła!

  6. Podajemy z chrzanem lub sosem z jogurtu, chrzanu i cytryny. SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (42)

Jagoda50 15 lutego 2010
Apetycznie i pięknie podane.
schakira 15 lutego 2010
Apetyczne danie i wygląda że inspiracja czerpana z gazetki "PRZYŚLIJ PRZEPIS" nr.28, chyba że się mylę...hmm,... Czytaj całość »
Apetyczne danie i wygląda że inspiracja czerpana z gazetki "PRZYŚLIJ PRZEPIS" nr.28, chyba że się mylę...hmm, pozdrawiam.;)))
atfreya-maya 15 lutego 2010
piękna, muszę spróbować
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • szpinak mrożony, 0,5 kg.
  • masło, 1 łyżeczka
  • jajka, 4 szt.
  • Twarożki śmietanowy i chrzanowy np. Almette, po 1 opakowaniu
  • Łosoś w plastrach, 20 dkg.
  • Czosnek granulowany, sól, pieprz, ostra papryka, sok z cytryny, do smaku
Składniki