Rolada z szynki konserwowej i serka śmietankowego

Rolada z szynki konserwowej i serka śmietankowego
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Rolada z szynki konserwowej i serka śmietankowego to bardzo smaczna przekąska na wszelkiego rodzaju okazje. Ja ją robię najczęściej na Sylwestra czy Wielkanoc. Fajna przekąska również na różnego rodzaju spotkania towarzyskie. Podczas jej robienia przepis sztywno nie obowiązuje. Można dodać serek smakowy albo dodać do niego te składniki, które smakują nam najbardziej. Nie każdy przecież lubi paprykę surową. Można dodać konserwową albo wcale nie dodawać. Nic nie stoi na przeszkodzie by dodać oliwki, suszone pomidory czy kapary.

Składniki

  • ok. 20 dkg szynki konserwowej w plastrach
  • 2 serki śmietankowe typu Almette (łącznie 300 g)
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 ogórki konserwowe średniej wielkości
  • kilka pieczarek marynowanych
  • papryka surowa (może być po kawałku każdego koloru papryki)
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • opcjonalnie sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Miałam cienko pokrojone plastry szynki, rozłożyłam je na folii aluminiowej na wielkość ok. 25/35 cm. Plastry szynki zachodziły na siebie ok. 3 mm.
    W misce wymieszałam serek z majonezem, pokrojonymi pieczarkami, pokrojonym ogórkiem, paprykami i posiekanym koperkiem.

  2. Żelatynę rozpuściłam w 1/4 szklance gorącej wody i ostudziłam. Dodałam do masy serowej. W miarę potrzeby można doprawić masę do smaku solą i pieprzem. Ja nie doprawiałam.
    Masę wymieszałam i wyłożyłam na rozłożone plastry szynki pozostawiając wolne miejsce od brzegów ok. 1,5 cm. Zwinęłam delikatnie w roladę a następnie zawinęłam w folię aluminiową na której rozkładałam plastry.
    Roladę włożyłam do lodówki na całą noc.
    Można ją już kroić po kilku godzinach od zrobienia.

Komentarze do przepisu (2)

ErJot 05 stycznia
Wygląda to bardzo apetycznie i pewnie równie dobrze smakuje:)
fafiatko 06 stycznia
Swietny przepis i bardzo zacheca!
Składniki
  • ok. 20 dkg szynki konserwowej w plastrach
  • 2 serki śmietankowe typu Almette (łącznie 300 g)
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 ogórki konserwowe średniej wielkości
  • kilka pieczarek marynowanych
  • papryka surowa (może być po kawałku każdego koloru papryki)
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • opcjonalnie sól i pieprz
Składniki