Rolada z cukinii

Rolada z cukinii
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: konhambos
Doskonaly sposób na danie z cukinii. W zaleznosci od upodoban moze byc nadziewana w wersji bezmiesnej np. suszonymi pomidorami, w wersji miesnej np. smazonym bekonem, smakuje równiez wysmienicie z wedzona ryba np. z lososiem

Składniki

  • 1 kg cukinii (startej i wyciśniętej)
  • 6 jajek
  • 2-3 łyżki mąki
  • 12 g skrobi
  • 150 g tartego sera (np. ementaler)
  • zioła (dowolne, posiekane)
  • sól, biały pieprz
  • NADZIENIE:
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki sera ricotta
  • 3 łyżki twarogu (10%)
  • dwa rodzaje musztardy (np. Dijon i ziarnista)
  • sól, pieprz cayenne lub Piment d'Espelette
  • starta skórka z cytryny
  • trochę soku z cytryny
  • 150 g smażonego bekonu lub wędzonego łososia

Przygotowanie

  1. Pokroic cukinie, usunac wnetrze, zetrzec i wycisnac za pomocą wyciskarki do ziemniaków lub scierki.
    Dodac jajka, ser, ziola (mozna je alternatywnie dodac do nadzienia) skrobie, sól i bialy pieprz. Wszystko dokladnie wymieszac i w zaleznosci od wilgotnosci masy dodac jeszcze troche maki.
    Ulozyc mase na papierze do pieczenia (grubosc warstwy ok. 1 cm) i piec ok. 30 min w temp. 200° C az masa zbrazowieje.

  2. Do ostygniecia polozyc na kratce, papierem do pieczenia do góry, gdy troche ostygnie - delikatnie zdjac papier.
    Przygotowac nadzienie: wymieszac smietane z serem i twarogiem, dodac musztarde, pieprz cayenne i ew. ziola jesli nie dodalismy ich do warstwy z cukinii. Posolic.
    Pokroic bekon na male kawalki i usmazyc (alternatywnie: pokroic rybe lub suszone pomidory na male kawalki) a nastepnie ulozyc wszystko na nadzieniu.
    Ostroznie zwinac, zawinac w folie i odstwic do schlodzenia na kilka godzin.

  3. Tuz przed podaniem pokroic w cienkie plasterki. Podawac np. z salata.

Komentarze do przepisu (20)

Maudie 17 maja 2019
Cukinii w takiej wersji jeszcze nie jadłam więc dzięki za pysznie brzmiący i wyglądający przepis :) Zrobię z... Czytaj całość »
Cukinii w takiej wersji jeszcze nie jadłam więc dzięki za pysznie brzmiący i wyglądający przepis :) Zrobię z suszonymi pomidorami :)
Gosia2000 17 maja 2019
Super wygląda, muszę zrobić.
Robilam bardzo czesto w ubieglym roku z nadzieniem z pomidera i balkazana. I nigdy nie zdazylam fotografowac. PYCHA!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg cukinii (startej i wyciśniętej)
  • 6 jajek
  • 2-3 łyżki mąki
  • 12 g skrobi
  • 150 g tartego sera (np. ementaler)
  • zioła (dowolne, posiekane)
  • sól, biały pieprz
  • NADZIENIE:
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki sera ricotta
  • 3 łyżki twarogu (10%)
  • dwa rodzaje musztardy (np. Dijon i ziarnista)
  • sól, pieprz cayenne lub Piment d'Espelette
  • starta skórka z cytryny
  • trochę soku z cytryny
  • 150 g smażonego bekonu lub wędzonego łososia
Składniki