Mrożony szpinak dokładnie rozmrażamy na sitku. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek i dorzucamy szpinak. Smażymy, aż odparuje cała woda. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pozostawiamy do wystudzenia.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dorzucamy do wystudzonego szpinaku wraz z mąką i dokładnie mieszamy. Dodajemy stopniowo białka porcjami do szpinakowej masy mieszając delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, równomiernie ją rozprowadzając.
Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku w 200°C (z termoobiegiem około 180°) przez około 10-15 minut. Pozostawiamy ją do wystudzenia.
Serek śmietankowy łączymy ze śmietaną. Smarujemy nim dokładnie zimne ciasto. Na serek układamy w plasterki łososia. Roladę delikatnie, ale ciasno zwijamy. Zawijamy ją w folię i odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej godzinę.
Przed podaniem kroimy w plastry.
Smacznego ;)
* Do przygotowania możemy również użyć świeżego szpinaku, który po podsmażeniu na maśle z czosnkiem dokładnie rozdrabniamy na papkę.