Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: olcia2222
hit każdej imprezy :)

Składniki

  • 450 g szpinak mrożony
  • 4 jaja
  • 20 g mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 250g łososia wędzonego plastry
  • 300g serka śmietankowego typu philadelfia
  • 2 łyżki chrzanu tartego

Przygotowanie

  1. Szpinak rozmrozić na sicie, odcisnąć.
    Oddzielić żółtka od białek.
    Szpinak zmiksować z żółtkami, dodać mąkę i przyprawy. Na koniec dodać ubite na sztywno białka.
    Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę szpinakową, wyrównać.
    Piec 15 - 20 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
    Wystudzić.

    Na blat stołu rozwinąć folię spożywczą, ułożyć placek papierem do góry i delikatnie go ściągnąć.
    Placek posmarować serkiem wymieszanym z chrzanem.
    Rozłożyć plasterki łososia.
    Zwinąć w roladę.
    Rolada powinna poleżeć kilka godzin w lodowce.
    Kroić w plastry ok 1cm.
    Można skropić cytryną.

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 01 stycznia 2018
Świetny przepis po "latach" milczenia ;)
Oby teraz częściej się pojawiały, pycha :)
Maudie 01 stycznia 2018
Pięknie wygląda,super smakuje-IDEAŁ:)))
catha 02 stycznia 2018
Znam i uwielbiam:) Pycha!
Składniki
  • 450 g szpinak mrożony
  • 4 jaja
  • 20 g mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 250g łososia wędzonego plastry
  • 300g serka śmietankowego typu philadelfia
  • 2 łyżki chrzanu tartego
Składniki