Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: zuzsmo
Przepyszna przekąska na imprezę, rodzinna kolację, wystawny obiad.

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka chrzanu lub 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 2 serki twarogowe typu Almette chrzanowe, lub śmietankowe+4 ząbki czosnku
  • 400 g łososia w plastrach
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

  1. Na patelni podsmażamy z masłem szpinak z chrzanem lub wyciśniętymi ząbkami czosnku. Dodajemy sól pieprz do smaku. Podsmażony szpinak odsączamy na sitku i odstawiamy do wystudzenia. Żółtka dodajemy do szpinaku i mieszamy, natomiast białka ubijamy na sztywno. Piane dodajemy delikatnie do szpinaku i mieszamy.

  2. Tak przygotowany szpinak wylewamy na blachę z piekarnika wyłożoną pergaminem i pieczemy 15 min. w 190 st.

  3. Przestygnięty placek smarujemy serkiem i na tym wykładamy łososia, tak aby pokrył całość. ( Gdy zdecydujemy się na serek śmietankowy, wówczas musimy wcześniej do niego wcisnąć ząbki czosnku i wymieszać.)

  4. Placek zwijamy jak roladę i ściśle zawijamy w folię do żywności. Tak przygotowaną roladę odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 03 stycznia 2015
Taka rolada to hicior na każdym przyjęciu !!
zuzsmo 05 stycznia 2015
Mam jeszcze kilka takich przepisów które robią furorę na imprezach. Postaram się jak najszybciej nimi... Czytaj całość »
Mam jeszcze kilka takich przepisów które robią furorę na imprezach. Postaram się jak najszybciej nimi podzielić.
gochna55 14 maja 2018
Zabieram ! Mam troszkę inny przepis (ze SMAKERA), ale ten koniecznie muszę wypróbować. Cudo. :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka chrzanu lub 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 2 serki twarogowe typu Almette chrzanowe, lub śmietankowe+4 ząbki czosnku
  • 400 g łososia w plastrach
  • 1 łyżka masła
Składniki