rolada schabowa

rolada schabowa
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
ten schab jest niesamowicie soczysty i aromatyczny, może być na ciepło jak i na zimno :))

Składniki

  • 1,5 kg schabu
  • 5 ząbków czosnku
  • SÓL, PIEPRZ, ZIOŁA PROWANSALSKIE
  • 1 cebula
  • 6 dużych pieczarek
  • 1 liść laurowy
  • rosół lub kostka rosołowa
  • 2 łyżki smalcu

Przygotowanie

  1. schab przeciąć wzdłuż tak żeby powstał duży prostokątny kawał mięsa. Mięso rozbić delikatnie z obu stron. Mięso posolić i popieprzyć z obu stron. czosnek przecisnąć przez praskę i posmarować tą część mięsa, która będzie w środku. Cebulę i pieczarki obrać. Cebulę pokroić w piórka, rozłożyć na całym płacie mięsa. Pieczarki pokroić w plasterki i też ułożyć na mięsie. Schab zwijać formując roladę. Powstałą roladę obwiązać sznurkiem. Na patelni rozgrzać smalec i roladę obsmażyć z każdej strony. Następnie roladę przełożyć do garnka podlać rosołem dodać liść laurowy i dusić do miękkości ok 40 min. Taką roladę można również upiec w piekarniku.

Komentarze do przepisu (8)

Konto usunięte 17 lutego 2013
Co tu dużo pisać , po prostu pycha :)))
irma 17 lutego 2013
Nigdy nie robiłam rolady schabowej, Twój przepis podoba mi się i wykorzystam go na pewno.
kryska 17 lutego 2013
az slinka cieknie!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1,5 kg schabu
  • 5 ząbków czosnku
  • SÓL, PIEPRZ, ZIOŁA PROWANSALSKIE
  • 1 cebula
  • 6 dużych pieczarek
  • 1 liść laurowy
  • rosół lub kostka rosołowa
  • 2 łyżki smalcu
Składniki