Rogaliki krucho -drożdżowe z marmoladą

Rogaliki krucho -drożdżowe z marmoladą
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ElMar
Przepis na pyszne rogaliki krucho - drożdżowe, które szybko znikają z talerza.

Składniki

  • Składniki na 16 rogalików:
  • 200 g mąki pszennej
  • 75 g masła
  • 10 g cukru pudru
  • Jajko
  • 20 g drożdży
  • 25 g śmietany 18%
  • marmolada (ok 150g średnio 7 gramów na jednego rogalika, łyżeczka od herbaty nie pełna)
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnice dodać pokrojone w kostkę masło. Jajko ubić z cukrem pudrem, drożdże utrzeć ze śmietaną. Upłynnione drożdże dodajemy do mąki oraz ubite jajko z cukrem.

  2. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i uformować kulę. Gotowe ciasto wałkować na grubość ok 3 mm i pokroić na 16 jednakowych trójkątów lub 8 wtedy rogaliki będą większe.
    Na każdy trójkąt nakładamy marmoladę (od szerszej strony) i zwijamy do środka, na koniec zakręcamy rogi.

  3. Gotowe rogaliki poukładać na blasze wyłożonej papierem i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte rogaliki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 -200 stopni do momentu aż się zarumienią (ok 10 -15 minut).
    Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

Komentarze do przepisu (3)

Maudie 23 marca
Pyszne rogaliki,w sam raz do mojej kawki,którą właśnie piję:)
Docherro 23 marca
Pychotki:)
fafiatko 23 marca
Piekne! no i domowe saa oczywiscie najlepsze!
Składniki
  • Składniki na 16 rogalików:
  • 200 g mąki pszennej
  • 75 g masła
  • 10 g cukru pudru
  • Jajko
  • 20 g drożdży
  • 25 g śmietany 18%
  • marmolada (ok 150g średnio 7 gramów na jednego rogalika, łyżeczka od herbaty nie pełna)
  • cukier puder do posypania
Składniki