rillettes z gęsi

rillettes z gęsi
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: agafia
przepyszne mięsne smarowidło

Składniki

  • mięso z gęsi - 1,5 kg (np. nogi, szyja, pierś)
  • smalec gęsi - 500 g
  • ziele angielskie - kilka kulek
  • liście laurowe - 4 szt
  • czosnek - 4 ząbki
  • tymianek - kilka gałązek
  • białe wytrawne wino - 200 ml
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso natrzeć solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Włożyć do miski, zalać winem, dodać pozostałe przyprawy, przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc.

  2. Do garnka z grubym dnem włożyć smalec, dodać mięso wraz z marynatą. Gotować na bardzo małym ogniu przez kilka godzin do momentu, aż mięso zacznie się rozpadać.

  3. Całość lekko ostudzić. Na sito lub durszlak przekładać kawałki mięsa, zachowując spływający tłuszcz. Mięso oddzielić od kości, dzielić na włókna (można użyć do tego widelca), układać w słoiki lub w kamionkowym naczyniu. Zalać zebranym smalcem, odstawić do stężenia. Przechowywać w lodówce.

Komentarze do przepisu (3)

fafiatko 19 października
Jest niewyobrazalnie pyszny!
agafia 20 października
dziękuję:)
SprytnaChochla 20 października
Pychota
Składniki
  • mięso z gęsi - 1,5 kg (np. nogi, szyja, pierś)
  • smalec gęsi - 500 g
  • ziele angielskie - kilka kulek
  • liście laurowe - 4 szt
  • czosnek - 4 ząbki
  • tymianek - kilka gałązek
  • białe wytrawne wino - 200 ml
  • sól, pieprz
Składniki