Raw Power Protein Balls

Przepis dnia 2020-02-29
Raw Power Protein Balls
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Uwielbiam zdrowe i słodkie przekąski, które dostarczają mi solidnej dawki energii. Często sięgam po nie przed treningiem lub kiedy czuję, że brakuje mi mocy. Dzisiaj przygotowałam energetyczne kuleczki ze świeżych daktyli z dodatkiem białka serwatkowego. Domowe raw przekąski są o wiele lepsze niż te, dostępne w sklepach, a do tego są proste i błyskawiczne w przygotowaniu. Ta wersja raw przekąski jest jedną z lepszych jaką jadłam. Kuleczki nie zawierają cukru, glutenu i są po prostu pyszne! Gorąco je Wam polecam :)

Składniki

  • 170 gram świeżych daktyli*
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 czubata łyżka orzechów nerkowca
  • 2 łyżki czekoladowego białka serwatkowego
  • + wiórki kokosowe (do obtoczenia)
  • * waga daktyli po usunięciu pestek

Przygotowanie

  1. Do rozdrabniacza wsypujemy płatki owsiane, siemię lniane, wiórki kokosowe oraz orzechy nerkowca i dokładnie wszystko mielimy. Świeże daktyle pozbawiamy pestek i mielimy w rozdrabniaczu do momentu powstania jednolitej i kleistej masy. Następnie dodajemy do niej zmielone suche składniki oraz czekoladowe białko serwatkowe i ponownie miksujemy. Z powstałej masy formujemy kuleczki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych.
    Gotowe kuleczki przechowujemy w lodówce.

  2. Zamiast świeżych daktyli, możemy użyć suszonych, ale wcześniej warto je namoczyć.

    Jeśli konsystencja masy będzie zbyt rzadka - dodajcie do niej więcej suchych składników.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (14)

slodkisentyment 14 lutego
Pyszne składniki, muszą smakować wspaniale :)
kuchmariola63 14 lutego
Super :)
konhambos 14 lutego
czesto robie zamiast kupnych slodyczy, sa latwe szybkie i mimo iz zdrowe, to bardzo smaczne :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 170 gram świeżych daktyli*
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 czubata łyżka orzechów nerkowca
  • 2 łyżki czekoladowego białka serwatkowego
  • + wiórki kokosowe (do obtoczenia)
  • * waga daktyli po usunięciu pestek
Składniki