Raki w białym winie

Raki w białym winie
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
drogie
avatar Autor: FoodSafari
Dziś bardzo popularne stały się krewetki, kraby małże czy nawet homary, a raki, które niegdyś były bardzo popularne w polskiej kuchni niestety poszły w zapomnienie, a szkoda bo są po prostu pyszne. Inspirację na raki w białym winie zaczerpnęłam z przepisów Hanny Szymanderskiej. Tak przyrządzone raki na pewno zaskoczą gości, więc z pewnością warto przygotować je jako smaczną przystawkę na świąteczny stół.

Składniki

  • 30 raków, można użyć mrożonych
  • pęczek kopru, najlepiej z baldachami
  • litr białego wytrawnego wina
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • gałązka świeżego tymianku
  • świeży liść laurowy
  • sól morska
  • łyżka masła

Przygotowanie

  1. Zagotowujemy wino z tymiankiem, liściem laurowym i pieprzem cayenne.

    W osobnym garnku zagotować osoloną wodę z koprem. Na wrzątek wrzucamy raki - gotujemy 3-4 minuty.

    Raki wyławiamy łyżką cedzakową i przekładamy na głęboką patelnię, zalewamy przygotowanym winem i dusimy na wolnym ogniu 10-12 minut. Pozostawiamy w wywarze do ostygnięcia.

    Zimne raki smarujemy masłem i układamy na półmisku.

    Na bazie wina, w którym gotowały się raki możemy przygotować pyszny sos rakowy dodając do niego trochę rakowego masła.

  2. Rady:
    Kilka dobrych rad, jak przygotować raki:
    *Jeśli używamy żywych raków należy je bardzo dokładnie wyszorować szczoteczką i kilka razy wypłukać w zimnej wodzie. Podczas szorowania należy uważać na szczypce raka, dlatego podczas szorowania trzymamy raka dwoma palcami za pancerzyk.
    *Raki należy gotować w dużym garnku w osolonym wrzątku z dodatkiem kopru. Na wrzątek należy wrzucać raki pojedynczo, żeby woda nie przestała się gotować. Raki gotujemy 10-15 minut, żeby z czarnych zrobiły się czerwone. Nie można ich gotować zbyt długo, gdyż stracą soczystość i smak.
    *Raki można gotować również w wywarze warzywnym. Do wywaru warzywnego dobrze jest dodać np. fenkuł lub kminek.
    *Ugotowane raki można jeść po prostu palcami, wyjmując mięso ze szczypiec oraz z ogona.
    *Jeśli z ugotowanych raków chcemy przyrządzić potrawy to należy wyjąć mięso ze szczypiec oraz z szyjki (ogona) pamiętając, żeby wyjąć czarną żyłkę(kiszeczkę).
    *Skorupki rakowe, oczyszczone szczypce, oraz ogony po ususzeniu można utłuc w moździerzu i przygotować aromatyczne masło rakowe.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 08 grudnia 2021
Pyszotka:)
Składniki
  • 30 raków, można użyć mrożonych
  • pęczek kopru, najlepiej z baldachami
  • litr białego wytrawnego wina
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • gałązka świeżego tymianku
  • świeży liść laurowy
  • sól morska
  • łyżka masła
Składniki