Racuszki ziemniaczane

Przepis dnia 2015-05-30
Racuszki ziemniaczane
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Dodając półtwardy żółty ser nadajemy racuszkom łagodny niepowtarzalny smak. Jest to przepis z kuchni norweskiej, w którym korzysta się z sera Jarslberg, o smaku orzechowym, (w Polsce trudno dostać). Ale można zastąpić serami : gouda, ementaler, parmezan.

Składniki

  • 400 g ziemniaków
  • 120 g szynki
  • 120 g tartej bułki
  • 130 ml śmietany
  • 1 jajko
  • 1 łyżka startego żółtego sera
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • Olej

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrałem, umyłem a następnie ugotowałem osolonej wodzie. Po ostudzeniu przecisnąłem przez praskę. 2/3 tartej bułki wymieszałem ze śmietaną, jajkiem, natką pietruszki i startym serem. Wsypałem kostki szynki, przyprawiłem do smaku. Połączyłem z masą ziemniaczaną. Uformowałem okrągłe racuszki o średnicy 6-8 cm, obtoczyłem w pozostałej tartej bułce. Smażyłem w głębokim oleju.

Składniki
  • 400 g ziemniaków
  • 120 g szynki
  • 120 g tartej bułki
  • 130 ml śmietany
  • 1 jajko
  • 1 łyżka startego żółtego sera
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • Olej
Składniki