Racuszki z patisonem

Racuszki z patisonem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Z patisonem są też smaczne.

Składniki

  • mąka 25 dag
  • mąka kukurydziana 15 dag
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • patison 1 szt (mały)
  • Mleko 400 ml
  • Jajo kurze 2 szt
  • Cukier wanilinowy 2 szt
  • Cynamon mielony 1 łyżeczka
  • Sól 1 szczypta
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Mąkę kukurydzianą zalać dwoma filiżankami gorącej wody i odstawić na 10 minut. Patisona pokryć i rozgotować w niedużej ilości wody, po czym rozgnieść widelcem. Wlać ciepłe mleko, dodać obie mąki, jajka,, cynamon, cukry waniliowe, proszek do pieczenia, sól do smaku i całość dokładnie zmiksować. Rozgrzać tłuszcz na patelni, smażyć niewielkie placuszki z obu stron na złoty kolor.

Składniki
  • mąka 25 dag
  • mąka kukurydziana 15 dag
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • patison 1 szt (mały)
  • Mleko 400 ml
  • Jajo kurze 2 szt
  • Cukier wanilinowy 2 szt
  • Cynamon mielony 1 łyżeczka
  • Sól 1 szczypta
  • tłuszcz do smażenia
Składniki