Racuchy z jabłkami na zsiadłym mleku

Racuchy z jabłkami na zsiadłym mleku
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Potrawa mojego dzieciństwa :) Jadłam je bardzo często albo na obiad, albo na deser, albo na kolację. Racuchy są chrupiące, rozpływają się w ustach :) Najlepsze z cukrem pudrem i domowym dżemem. Można zrobić też jogurtowo-owocowy sos.

Składniki

  • Mąka - 2 szkl.
  • Zsiadłe mleko - 2 szkl.
  • Jajka - 2 szt.
  • Sól - szczypta
  • Cukier - 1/2 łyżki
  • Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • Jabłko - 4 duże
  • Olej - do smażenia
  • Cukier puder - do posypania

Przygotowanie

  1. Jajka mieszamy ze zsiadłym mlekiem, a następnie z resztą składników (za wyjątkiem jabłek). Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy racuchy na złoty kolor. Posypujemy cukrem pudrem, możemy podać je z domową konfiturą lub zrobić sos jogurtowo-owocowy.

Składniki
  • Mąka - 2 szkl.
  • Zsiadłe mleko - 2 szkl.
  • Jajka - 2 szt.
  • Sól - szczypta
  • Cukier - 1/2 łyżki
  • Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • Jabłko - 4 duże
  • Olej - do smażenia
  • Cukier puder - do posypania
Składniki