Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Dzisiaj zapraszam na przepyszne placuszki z jabłuszkami. Coś w sam raz na słodką przekąskę czy też wczesny podwieczorek. Moje chłopaki je uwielbiają. Szybko, prosto i pysznie. :)

Składniki

  • Drożdże 30 g.
  • Mąka pszenna 200 g.
  • Mąka żytnia 70 g.
  • Mleko 270 ml.
  • Jajko 1 szt.
  • Jabłka 2 szt.
  • Masło 1 łyżeczka
  • Sól szczypta
  • Cukier 2 łyżeczki
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Do podania:
  • Cukier trzcinowy
  • Ulubiony dżem, powidła

Przygotowanie

  1. Drożdże rozrobić z cukrem i odrobiną ciepłego mleka. Przykryć ręcznikiem papierowym i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 min. do wyrośnięcia.

    Mąki przesiać przez sitko, dodać szczyptę soli, miękkie masło, jajko, ciepłe mleko i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto przy pomocy drewnianej łyżki lub miksera z końcówką do ciast drożdżowych. Gotowe ciasto przykryć i zostawić w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny).

    Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę.

    Do wyrośniętego ciasta dodać pokrojone jabłka i delikatnie wymieszać.
    Na patelni rozgrzać olej, za pomocą łyżki nałożyć niewielkie porcje ciasta i smażyć na średnim ogniu, przez ok. 2-3 min. obracając co jakiś czas. Usmażone racuszki przełożyć na ręcznik papierowy.

  2. Podawać z czym dusza zapragnie.

  3. Smacznego !

  4. :)

Komentarze do przepisu (25)

slodkisentyment 26 marca 2019
Ja tu sobie zaglądam niewinnie, a tu takie kusicielskie pychoty :) Uwielbiam racuchy z jabłkami :)
Nevermore 26 marca 2019
U mnie nie tylko chłopaki, ale też babeczki je uwielbiają ;) Super jedzonko, szybko i smacznie, pycha :)
Maudie 26 marca 2019
Ja również uwielbiam:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Drożdże 30 g.
  • Mąka pszenna 200 g.
  • Mąka żytnia 70 g.
  • Mleko 270 ml.
  • Jajko 1 szt.
  • Jabłka 2 szt.
  • Masło 1 łyżeczka
  • Sól szczypta
  • Cukier 2 łyżeczki
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Do podania:
  • Cukier trzcinowy
  • Ulubiony dżem, powidła
Składniki