Racuchy pod słodką pierzynką

Racuchy pod słodką pierzynką
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: malinki
Pyszne łakocie którym nikt się nie oprze. Idealne na wykwintne śniadania, desery czy przekąski.

Składniki

  • Mleko, półtorej szklanki
  • Drożdże, ok 33g (jedna trzecia kostki 100g)
  • Mąka, 0,5kg + 1 łyżka
  • Jaja, 2
  • Cukier, 3 łyżki
  • Olej do smażenia
  • Dżem z czarnej porzeczki lub inny, wedle uznania
  • Bita śmietana

Przygotowanie

  1. Podgrzać mleko. Następnie wrzucić pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukru, całość rozpuścić mieszając łyżką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut (do ruszenia drożdży).

  2. Wsypać do miski mąkę, 2 łyżki cukru, wbić jajka oraz wlać drożdże. Wyrobić ciasto za pomocą miksera, na jednolitą masę. Pozostawić do wyrośnięcia.

  3. Na patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką ciasto formując niewielkie placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

  4. Po przełożeniu na talerz, na każdy z osobna położyć dżem a następnie bitą śmietanę.

    Smacznego :)

Składniki
  • Mleko, półtorej szklanki
  • Drożdże, ok 33g (jedna trzecia kostki 100g)
  • Mąka, 0,5kg + 1 łyżka
  • Jaja, 2
  • Cukier, 3 łyżki
  • Olej do smażenia
  • Dżem z czarnej porzeczki lub inny, wedle uznania
  • Bita śmietana
Składniki