Racuchy od babci

Racuchy od babci
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: sayloor
Pyszny i prosty przepis na złociste racuszki od mojej babci :) Idealne do zabrania ze sobą do pracy czy na uczelnię. Z przepisu wychodzi około 13 racuszków.

Składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki drożdży
  • 2 średnie jabłka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i pozostawić do wyrośnięcia.

  2. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych składników i drożdży. Mieszamy do wymieszania wszystkich składników i odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.

  3. Racuszki wykładamy łyżką na rozgrzaną patelnię, smażymy na złocisto z obydwu stron. Podajemy z cukrem pudrem, jogurtem naturalnym lub ulubionym dżemem.

    Smacznego!

Komentarze do przepisu (5)

ski_ttles 19 lutego 2019
Przepyszny klasyk :-)
slodkisentyment 19 lutego 2019
Uwielbiam racuchy w każdej postaci :)
Nevermore 19 lutego 2019
Świetne, kto ich nie lubi :) Pycha, mniam, mniam :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki drożdży
  • 2 średnie jabłka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju
Składniki