Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Na drugie danie..na słodko.

Składniki

  • mąka, 2,5 szkl
  • mleko, 1,5 szkl
  • drożdze z kostki, 3 dag
  • jajka, 2
  • cukier, 4 łyżki
  • olej
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Drożdże rozkruszamy, posypujemy cukrem, dajemy lekko podgrzane mleko (letnie). Dodajemy mąkę, jajka i szczypte soli.

  2. Ciasto wyrabiamy drewniana łyżka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

  3. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy placuszki i posypujemy cukrem pudrem. Wersja z jabłkami: Oskrobać 2 jabłka, pokroic w cieniutkie półplasterki lub uszatkowac na tarce do ogórków... na końcu wmieszac delikatnie w wyrosniete ciasto. Smażyć .

Komentarze do przepisu (7)

zacek0 22 września 2009
Wyszly przepyszne.Polecam:)
airin2007 22 września 2009
do ulubionych musze sprobowac pozdrawiam!
mamakacperka4 22 września 2009
Bardzo mi miło.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka, 2,5 szkl
  • mleko, 1,5 szkl
  • drożdze z kostki, 3 dag
  • jajka, 2
  • cukier, 4 łyżki
  • olej
  • cukier puder
Składniki