Racuchy.

Racuchy.
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Przez załatwianie spraw nie zawsze jest czas ugotować, a że zanim ruszyliśmy z domu na szykowałam ciasto i jak już wruciliśmy super urosło więc są :

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,
  • 1 łyżka octu,
  • 2 szklanki ciepłego mleka ( nie gorące ),
  • Olej do smażenia.

Przygotowanie

  1. Do miski dodać mąkę, jajka, cukier i drożdże.

  2. Następnie dodać ocet i ciepłe mleko.

  3. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą łyżki,

  4. Pozostawić do wyrośnięcia.

  5. Gdy ciasto dokładnie wyrośnie, łyżkę maczać w wodzie nabrać ciasto i kłaść na rozgrzany olej.

  6. Smażyć na bardzo wolnym ogniu z obu stron na rumiany kolor. Nie dolewać oleju w czasie smażenia.

  7. Takie racuchy nadają się również jako przekąska np. z dżemem.

Komentarze do przepisu (2)

catha 17 września 2019
Wyglądają kusząco:)
agnes72 17 września 2019
Dziękuję serdecznie i były bardzo smaczne
Składniki
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,
  • 1 łyżka octu,
  • 2 szklanki ciepłego mleka ( nie gorące ),
  • Olej do smażenia.
Składniki