"Ziarenkowa" pasta do pieczywa

Ziarenkowa pasta do pieczywa
> 1-2 os.
> 15 min
średnie
przystępne
Zdrowa, smaczna pasta do pieczywa i wędliny. Składnikami są ziarenka, pietruszka, olej i przyprawy w ilościach wg uznania.

Składniki

  • Ziarna słonecznika - łuskane, wg uznania
  • ziarna siemienia lnianego, wg uznania
  • migdały z łuską, wg uznania
  • czosnek, 1/2 ząbka
  • sól, do smaku
  • pieprz, do smaku
  • nać pietruszki, wg uznania
  • olej lniany, wg uznania
  • sok z cytryny, nie za dużo

Przygotowanie

  1. Do blendera wsypujemy ziarenka w ilości jakiej kto chce. U mnie najwięcej słonecznika ok. 3/4 szklanki, siemienia lnianego 3 łyżki, migdałów ok. 10 sztuk, czosnek, posiekaną nać pietruszki razem z łodyżkami, przyprawy do smaku, olej (u mnie lniany), ale robiłam też z rzepakowym.

  2. Wszystko mielimy do czasu, aż konsystencja zacznie być podobna do pasty. Jak za gęsta to dodajemy oleju. Osobiście nie lubię całkiem gładkiej. Wolę lekko chrupiącą. Na koniec próbuję i dodaję sok z cytryny ok. 1 łyżeczki

  3. Pastę używam do kanapek, albo bułki ew. na wędlinę. Po prostu tam gdzie mi się akurat podoba.

Komentarze do przepisu (6)

Maudie 16 sierpnia 2012
Muszę koniecznie spróbować,jestem ciekawa smaku tej pasty,pozdrawiam:)
Jolkafasolka 16 sierpnia 2012
Polecam, nam smakuje. Zrobiłam rano i już zjedliśmy.
Magda_lena 21 lutego 2013
bardzo ciekawa pasta... raczej prosta w wykonaniu i samo zdrowie ;) Do ulubionych i do wypróbowania :) Już po... Czytaj całość »
bardzo ciekawa pasta... raczej prosta w wykonaniu i samo zdrowie ;) Do ulubionych i do wypróbowania :) Już po przyjdę i powiem jak smakowało :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ziarna słonecznika - łuskane, wg uznania
  • ziarna siemienia lnianego, wg uznania
  • migdały z łuską, wg uznania
  • czosnek, 1/2 ząbka
  • sól, do smaku
  • pieprz, do smaku
  • nać pietruszki, wg uznania
  • olej lniany, wg uznania
  • sok z cytryny, nie za dużo
Składniki