"Postne" śledzie w galarecie

Postne śledzie w galarecie
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Galantyna ze śledzia z aromatyzowanym majonezem

Składniki

  • Na cztery porcje: 4 świeże sledzie
  • warzywa bulionowe: marchew,pietruszka, cebula, nać, selera
  • przyprawy bulionowe: liść, ziele, pieprz i sól, lubczyk, czosnek i koperek
  • opcjonalnie czosnek i suszony grzybek
  • majonez łycha
  • przyprawy do majonezu: chili, czosnek, curkuma
  • żelatyna na 0, 5 l wody- 3 łyżeczki
  • Cytryna, kawałek do gotowania i do dekoracji

Przygotowanie

  1. Gotuję bulion warzywny z wymienionym składnikami, dodaję też kawałek cytryny. Jak marchew zmięknie, po około 20 minutach, wkładam opłukane śledzie ,z których usunęłam kręgosłupy. Już teraz nie mieszam, śledzie dojdą w pare minut na małym ogniu.
    Zostawiam je na jakiś czas, aby dobrze nasiąkły smakiem bulionu warzywnego.

  2. Przecedziłam wywar warzywny, zabrałam z niego filety i marchew.
    Aromatyzuję bulion wyciśniętym czosnkiem i koperkiem. Dodaję żelatynę , mieszam i czekam ,aż zacznie się lekko zcinać.
    W miedzy czasie w miseczce wymieszałam łychę majonezu z chili w proszku, wyciśniętym czosnkiem i szczyptą kurkumy dla zdrowia i koloru.

  3. Gdy żelatyna zacznie lekko tężeć, to czas na wykończenie śledzia.
    Do pojemników wkładam po łyżce galarety, kleks aromatyzowanego majonezu, kawałki filetów, marchew i galaretę. i do lodówki.

  4. Galarety były już gotowe późnym wieczorem, majonez rozpływa się po śledziach!
    Smacznego :).

Komentarze do przepisu (20)

grazka950 20 lutego 2018
o kurcze blade...brak słów...ślinotok jak u psa Pawłowa :))))
Docherro 20 lutego 2018
Ta porcja na jutro to proszę zostaw dla mnie,prawie na dietę tylko majonez odrzucę...pychaaaaaa.
A te śledzie... Czytaj całość »
Ta porcja na jutro to proszę zostaw dla mnie,prawie na dietę tylko majonez odrzucę...pychaaaaaa.
A te śledzie to takie do smażenia???
Aleś mi narobiła smaka!!!
GREGORHSPEED 20 lutego 2018
Pyszna galareta <3 Moje smaki <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Na cztery porcje: 4 świeże sledzie
  • warzywa bulionowe: marchew,pietruszka, cebula, nać, selera
  • przyprawy bulionowe: liść, ziele, pieprz i sól, lubczyk, czosnek i koperek
  • opcjonalnie czosnek i suszony grzybek
  • majonez łycha
  • przyprawy do majonezu: chili, czosnek, curkuma
  • żelatyna na 0, 5 l wody- 3 łyżeczki
  • Cytryna, kawałek do gotowania i do dekoracji
Składniki