"Pasztet" sojowy

Pasztet sojowy
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Lulinka
Właściwie nei wiem jak robi się pasztet sojowy. Przepis kiedyś tak sobie wymyśliłam, z czasem udosonaliłam do stanu jaki mi odpowiada.

Składniki

  • Soja 350/400 g
  • 3 spore marchewki
  • 1 pieruszka
  • połówka selera
  • Pół słoiczka ostrej musztardy
  • 2 jajka
  • Natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Soję płukamy i moczymy (najlepiej na noc).
    Wode odlewamy wlewamy świeżą i gotujemy ok. 1,5 - 2 godz.
    Gotujemy marchew, selera i pietruszkę do miękkkości.
    Wszytkie produktu blendujemy razem drobno, ale jesli będą jakies większe kawałki nie szkodzi.
    Dajemy musztardę i oprzyprawy - na tym etapie próbujmy by doprawić mase odpowiednio dla nas. Ja daje naprawde dużo pieprzu i sporo soli - akurat tak lubię. Gdy farsz jest ok. dodajemy całe jajka (ja tak robie) - ale myśle, że mozńa też zrobić jak w przypadku pasztetu czyli osobno dac ubite białka. Pieczemy w natłuszczonej i wysypanej bułką formie ok. godz w średnio nagrzanym piekarniku ok. 160 stopni.

Komentarze do przepisu (2)

Futka 19 lutego 2015
Wspaniała i zdrowa propozycja na pasztet :)
Konto usunięte 19 lutego 2015
Bardzo ciekawy, godny wypróbowania więc zabieram :)
Składniki
  • Soja 350/400 g
  • 3 spore marchewki
  • 1 pieruszka
  • połówka selera
  • Pół słoiczka ostrej musztardy
  • 2 jajka
  • Natka pietruszki
  • sól, pieprz
Składniki