"Krokiety" z niespodzianką

Krokiety z niespodzianką
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: buongustai
Przepyszne "krokiety" z kremowym nadzieniem

Składniki

  • naleśniki, 15 sztuk
  • zamrożone w kostkach liście szpinaku, 1 kg
  • ser ricotta, 250 g
  • parmezan, 30 g
  • bułka tarta, do panierki
  • 2 jajka
  • masło, oliwa
  • sól

Przygotowanie

  1. Zamrożone kostki szpinaku podgrzewać na patelni z ok. 1 szklanką wody. Kiedy szpinak się rozmrozi należy odcedzić go na sitku. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i wrzucić do niej odsączony szpinak, podsmażyć. Następnie do szpinaku dodać ricottę, parmezan i posolić do smaku. Całość razem podgrzewać cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Schłodzony farsz rozdrobnić w blenderze (ale nie za długo, bo inaczej powstanie zhomogenizowana papka.
    Już można przystąpić do formowania "krokiecików". Na naleśnik przypada ok. 1-1,5 łyżki farszu. Ciasto należy zwijać w formę tradycyjnych krokietów, obtoczyć w jajku a następnie w bułce tartej. Gotowe krokiety smażyć na maśle z odrobiną oliwy (wtedy nie będą się przypalać).

Komentarze do przepisu (7)

E-la 20 października 2008
Pisze jakie jajka i ile , hehehe:)
olla 20 grudnia 2008
MMmm,napewno wypróbuje!:)
Konto usunięte 03 kwietnia 2009
Ciao buongustai. Non avevo mai sentito che la ricotta veniva scaldata in padella. naleśniki con sli spinacci? - un... Czytaj całość »
Ciao buongustai. Non avevo mai sentito che la ricotta veniva scaldata in padella. naleśniki con sli spinacci? - un piombo. Comunque buon appetito.
Gli spaghetti + tonno + parmigiano. Bravi. Ci prendete in giro? Anche noi polacchi veniamo delle volte in Italia proprio a mangiare, quindi..... Datevi da fare
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • naleśniki, 15 sztuk
  • zamrożone w kostkach liście szpinaku, 1 kg
  • ser ricotta, 250 g
  • parmezan, 30 g
  • bułka tarta, do panierki
  • 2 jajka
  • masło, oliwa
  • sól
Składniki