Quiche ze szpinakiem

Quiche ze szpinakiem
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: EWAM45
Quiche ( czytaj kisz) to rodzaj kruchego ciasta z nadzieniem warzywnym, mięsnym zalanym jajeczno - śmietanową masą. Można w takim razie zastanowić się na czym polega różnica między tartą i quiche?

Składniki

  • Ciasto:
  • 200 g maki trochę do podsypania
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 100 g masła i trochę do formy
  • Suszony groch, lub kasza gryczan do obciążenia spodu
  • Na wierzch ciasta:
  • 600 g liści szpinaku
  • jedna cebulka 1 ząbek czosnku
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 1,2 piersi z kurczaka
  • sól , pieprz olej do smażenia
  • ser fetta
  • 100 g śmietany kremówki
  • 3 jajka 1 białko
  • 50 g tartego parmezanu,
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie

  1. Ciasto zagnieść z 2 łyżkami wody i w/w składnikami Zawinąć w folię i odłożyć na 20 min do lodówki.

    Filet z kurczaka opłukać, pokroić w kostkę. Cebule posiekać. Pierś obsmażyć na oleju dodać cebulkę.

    Szpinak posiekać. Mrożony odcisnąć. Do cebulki dodać szpinak rozkruszyć pół sera fetta. Przyprawić solą , pieprzem, dodać czosnek. Wymieszać.
    Śmietanę i kremówkę, jajka, parmezan i przyprawy wymieszać.
    Ciasto rozwałkować. Można przez folię jak się lepi.

    Okrągłą formę wysmarować tłuszczem.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

    Wykleić wnętrze okrągłej formy nakłuć widelcem wyłożyć przeciętym papierem i posypać grochem Zapiekać 12 min. usunąć papier i groch.

    Posmarować spód placka resztą białka, rozłożyć szpinak polać śmietaną wymieszaną z dodatkami. Posypać migdałami.

    Piec 30-35 min. Podawać gorące.

Komentarze do przepisu (4)

Patra1 16 maja 2015
Może na tym że kisz jest zawsze na słono a tarta może być też słodka:)
EWAM45 17 maja 2015
Tak, zgadza się, o tym piszę na blogu. Pozdrawiam Ewa
ewauczysiegotowac 19 maja 2015
Jadłam kiedyś quiche tylko, że nadzienie było zrobione z kaszanki które wcześniej moczono w tej herbacie... Czytaj całość »
Jadłam kiedyś quiche tylko, że nadzienie było zrobione z kaszanki które wcześniej moczono w tej herbacie http://www.teekanne.pl/herbata-ziolowa-peppermint.php oprócz tego kaszanka została wymieszana z jabłuszkiem i listkami mięty. Początkowo nie sądziłam, że to będzie aż tak dobre połączenie smaków. Znowu za szpinakiem średnio przepadam, ale przetestuje Twój przepis bo samo zdjęcie mówi samo za siebie.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto:
  • 200 g maki trochę do podsypania
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 100 g masła i trochę do formy
  • Suszony groch, lub kasza gryczan do obciążenia spodu
  • Na wierzch ciasta:
  • 600 g liści szpinaku
  • jedna cebulka 1 ząbek czosnku
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 1,2 piersi z kurczaka
  • sól , pieprz olej do smażenia
  • ser fetta
  • 100 g śmietany kremówki
  • 3 jajka 1 białko
  • 50 g tartego parmezanu,
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki płatków migdałowych
Składniki