pyzy z mięsem

Przepis dnia 2013-01-03
pyzy z mięsem
> 5-6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
szybko się robią

Składniki

Przygotowanie

  1. ziemniaki obrane ugotować, przestudzone zmielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę, dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, sól, olej i wyrobić ciasto.

  2. cebulę pokroić i usmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Mięso zmielić razem z usmażoną cebulą, dodać sól, pieprz i dobrze wymieszać. Gdy mięso mamy za suche możemy dodać odrobinę rosołu. Z ciasta formować małe placuszki nakładać farsz z mięsa, zlepiać, wyrabiać małe kulki i gotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu można pyzy polać tłuszczem ze skwarkami lub przyrumienioną cebulką jak kto woli

  3. Ja pyzy zazwyczaj robię jak mi się ugotuje za dużo ziemniaków do obiadu i jak mi zostanie mięso z rosołu. A jak mi ich wyjdzie za dużo i nie damy rady zjeść to zamrażam najpierw rozkładam je na desce żeby się nie dotykały a jak zamarzną to przesypuję do woreczka i go zawiązuję. Smacznego

Komentarze do przepisu (11)

Jagoda50 03 stycznia 2013
wspaniałe,tez robie takie
Konto usunięte 03 stycznia 2013
są tak apetyczne, że zjadłabym je nawet już na sniadanie :))
palooka 03 stycznia 2013
Pyszne.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki