Puszyste racuchy z dynią

Puszyste racuchy z dynią
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Kate85
Puszyste i mięciutkie racuchy z tartej dyni, bez drożdży z dodatkiem mleka migdałowego i śmietany,

Składniki

  • Składniki suche:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu (ewentualnie)
  • Składniki mokre:
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany 18%
  • 1/2 - 3/4 szklanki mleka migdałowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju albo stopionego masła
  • 1 szklanka miąższu dyni, startego na tarce o drobnych oczkach
  • 2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny

Przygotowanie

  1. Suche składniki umieścić w dużej misce, zrobić wgłębienie i następnie dodać składniki mokre.
    Drucianą trzepaczką rozmieszać najpierw mokre składniki, następnie zagarniając składniki suche wymieszać wszystko razem, aż powstanie w miarę gładkie ciasto (może być kilka grudek, ale to nie przeszkadza). Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, można dodać kilka łyżek mleka. Gotowe ciasto odstawić na około 10 minut, aby 'odpoczęło'.

  2. Patelnię teflonową rozgrzać na średnim ogniu, natrzeć odrobiną masła i zmniejszyć ogień.
    Nakładać porcje ciasta i nadać delikatnie łyżką okrągły kształt.
    Racuszki z dyni smażyć na wolnym ogniu - gdy spód stanie się złoty, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, przewracać racuszki na drugą stronę i dosmażyć na złoto.
    Usmażone dyniowe racuchy podawać z miodem, syropem klonowym, owocami, lodami, cukrem pudrem lub schłodzonym jogurtem owocowym.

    Miłego gotowania!

Składniki
  • Składniki suche:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu (ewentualnie)
  • Składniki mokre:
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany 18%
  • 1/2 - 3/4 szklanki mleka migdałowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju albo stopionego masła
  • 1 szklanka miąższu dyni, startego na tarce o drobnych oczkach
  • 2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
Składniki