Puszyste naleśniki bezglutenowe

Puszyste naleśniki bezglutenowe
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na smaczne i słodkie, bezglutenowe naleśniki, które przypominają amerykańskie pancakes. Świetnie komponują się z jogurtem i świeżymi owocami :)

Składniki

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej
  • 1,5 szklanki maślanki naturalnej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 2,5 łyżki cukru brzozowego (ksylitolu)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Masło topimy w rondelku i studzimy.

    Obie mąki wsypujemy do miski, dodajemy sodę oczyszczaną, proszek do pieczenia, cukier brzozowy, szczyptę soli i mieszamy wszystkie suche składniki.

    Następnie dodajemy jajko, 1,5 szklanki maślanki oraz ostudzone masło i wszystko miksujemy.

    Naleśniki smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor*.

    * Na drugą stronę przewracamy, gdy na powierzchni zaczną tworzyć się bąbelki.

    Podajemy z jogurtem i świeżymi owocami lub z innymi dodatkami.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (4)

aaasikkk 24 sierpnia 2014
Skuszę się i zrobię - choć nie mam nic przeciwko glutenowi w mące :)
Futka 24 sierpnia 2014
Chwilowo muszę przygotowywać potrawy bezglutenowe. Kombinuję, jak mogę :) Ale są naprawdę smaczne.
gaja11 11 listopada 2015
Spróbuję z mąką tortową, może też wyjdą puszyste :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej
  • 1,5 szklanki maślanki naturalnej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 2,5 łyżki cukru brzozowego (ksylitolu)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Składniki