Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dość proste i pyszne. Zawsze znikają błyskawicznie. Świetna zarówno na obiad jak i kolację. Sprawdzą się tez na domowej imprezie.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27498
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 176
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 203
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1256
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27498
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 176
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 203
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1256
Składniki
Mąkę przesiewamy. Drożdże z cukrem mieszamy dokładnie z ok. 50 ml letniej wody (w wyższym naczyniu, aby się nam nie wylały gdy zaczną rosnąć), odstawiamy na około 10-15 minut, a następnie dodajemy do mąki z solą. Dodajemy oliwę, wodę ( wodę nalewamy stopniowo według potrzeby) i wyrabiamy gładkie ciasto ( im dłużej będziemy wyrabiać tym ciasto będzie puszystsze). Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 min. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy. Boczek i szynkę również. Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Gdy ciasto nam wyrośnie dzielimy na 5-6 równych czyści (można na więcej będziemy mieć mniejsze ), smarujemy oliwą, a następnie keczupem, posypujemy odrobiną przyprawy do pizzy, układamy dodatki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 15-20 min. Rady: Najlepiej użyć specjalnej mąki o wysokiej zawartości glutenu (nawet 30%). Jest ona oznaczona symbolem 00. Dobra jest też mąka pszenna typ od 450-600. Ja do tej pizzy użyłam mąki pszennej typ 500. Sól dodajemy do maki, nie do drożdży bo nie urosną. Im dłużej będziemy wyrabiać ciasto tym pizza będzie bardziej puszysta.