Puree w innym wydaniu

Przepis dnia 2008-11-24
Puree w innym wydaniu
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: renia
Dobre zarówno jako śniadanie i przystawka do obiadu.

Składniki

  • ziemniaki, 6
  • cebulka cała, 2
  • oliwa z oliwek
  • białe wino
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
  • masło, łyżka
  • kawałki wieprzowiny

Przygotowanie

  1. Ugotować ziemniaki w wodzie z dodatkiem soli i kilku łyżek oliwy z oliwek. Ziemniaki odcedzić. Rozbić dodając przy tym posiekaną cebulkę, masło, łyżkę wina i łyżkę soku z cytryny. Zostawić kilka ugotowanych ziemniaków do dekoracji. Łyżką nałożyć na talerz puree. Na tym usmażone kawałki wieprzowiny smażone na oleju z ulubionymi przyprawami. Udekorować kawałkami ziemniaków z oliwą z oliwek.

Składniki
  • ziemniaki, 6
  • cebulka cała, 2
  • oliwa z oliwek
  • białe wino
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
  • masło, łyżka
  • kawałki wieprzowiny
Składniki