Pulpety drobiowo-warzywne z pikantnym dipem

Pulpety drobiowo-warzywne z pikantnym dipem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: konhambos
Smaczne i delikatne pulpety drobiowe z warzywami, a do tego pikantny majonezowy dip z sosem chili.

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 10 korniszonów
  • 2 dymki
  • koper
  • 1 jajko
  • garść pokrojonego w kostkę bekonu lub szynki
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • DIP:
  • majonez
  • słodki sos chili
  • 1 cytryna

Przygotowanie

  1. Przerobic piersi kurczaka na mieso mielone. Posiekac drobno papryke, korniszony, koperek i dymke, a nastepnie wymieszac z miesem kurczaka, jajkiem, bekonem i bulka tarta w duzej misce do uzyskania jednolitej masy. Uformowac kulki tego samego rozmiaru i obtoczyc w bulce tartej.

  2. Pulpety smazyc przez ok. 8 minut po obu stronach na srednim ogniu.
    W miedzyczasie zmieszac 2/3 majonezu z 1/3 słodkiego sosu chili. Doprawic swiezo wycisnietym sokiem z cytryny i starta skórka z cytryny i ewentualnie swiezo zmielonym pieprzem.

  3. Pulpety podawac z majonezowym dipem.

Komentarze do przepisu (7)

Docherro 06 października 2019
Mmmmm...przepyszne kotlety,az ślinka cieknie:)
Obserwator 06 października 2019
Fajne danie. A zdjęcie bomba.
fafiatko 06 października 2019
Bardzo smakowicie wygladaja!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 10 korniszonów
  • 2 dymki
  • koper
  • 1 jajko
  • garść pokrojonego w kostkę bekonu lub szynki
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • DIP:
  • majonez
  • słodki sos chili
  • 1 cytryna
Składniki