Ptysiowe kuleczki z serem i szynką.

Ptysiowe kuleczki z serem i szynką.
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Idealna przekąska do piwa lub wina.

Składniki

  • 150gr.żółtego sera[można użyć różnych gatunków],80gr.wędzonej
  • piersi z kurczaka,150gr.mąki pszennej,50gr.masła,,4 jajka,2 łyżki
  • posiekanej natki pietruszki,sól,pieprz,mielona papryka.

Przygotowanie

  1. 250ml.wody podgrzać w garnku razem z masłem.Doprawić solą,pieprzem i odrobiną papryki.Mieszać,aż masło się rozpuści.Wsypać całą mąkę i mieszać aż powstanie jednolita masa.Gotować przez minutę,ciągle mieszając.Przestudzić.

  2. Do przestudzonej masy dodawać kolejno jajka,mieszając mikserem.Ser zetrzeć na tarce,mięso pokroić w drobną kostkę.Dodać do masy razem z posiekaną natką.Formę do mini babeczek{wgłębienia o średnicy 4cm.]posmarować olejem.Każde wgłębienie napełnić ciastem.Piec przez 20 minut w temp.200 stopni.Z tej porcji wychodzi około 40 sztuk.Kuleczki można też usmazyć we frytkownicy.

Składniki
  • 150gr.żółtego sera[można użyć różnych gatunków],80gr.wędzonej
  • piersi z kurczaka,150gr.mąki pszennej,50gr.masła,,4 jajka,2 łyżki
  • posiekanej natki pietruszki,sól,pieprz,mielona papryka.
Składniki