Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna przystawka na przyjęcia. Polecam.
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 108
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 859
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1505
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 108
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 859
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1505
Składniki
Ćwiartkę i filet z kurczaka czyścimy, myjemy i gotujemy w 1 litrze wody z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pastą rosołową, doprawioną solą i pieprzem 30 minut, do miękkości mięs. Po ugotowaniu wyjmujemy z garnka, studzimy i oddzielamy mięso od kości. Mięso kroimy w kostkę 1 cm/1 cm. Wywar przecedzamy przez sitko, doprowadzamy do wrzenia, rozpuszczamy w nim żelatynę, studzimy.
Z pokrojonego mięsa i plasterków jajka układamy w foremkach pierwszą warstwę, zalewamy ostudzoną żelatyną, wstawiamy na kilka minut do lodówki. Po kilku minutach nakładamy kolejną warstwę z mięsa i zalewamy żelatyną, wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie zamaczamy każdą foremkę z galaretą w gorącej wodzie na kilkanaście sekund, przykrywamy talerzykiem i przewracamy do góry dnem, galaretka pięknie wyjdzie nam na talerzyk. Galaretki układamy na rozłożone na półmisku liście sałaty, dekorujemy plastrami cytryny i natką pietruszki. Smacznego!!!