Przystawka śledziowa z jajkiem i warzywami.

Przystawka śledziowa z jajkiem i warzywami.
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo smaczna przystawka śledziowa z jajkiem i warzywami. Idealna na świąteczny stół.

Składniki

  • marynowane filety śledziowe 7 szt.
  • Ogórek świeży 1 szt.
  • Czerwona papryka połowa
  • Jajka 1 szt. (ugotowane na twardo)
  • Cebula 1 szt. mała
  • Koperek
  • Natka pietruszki
  • marchew z zielonym groszkiem 1 słoik 500 ml
  • żelatyna 3 łyżki
  • woda 100 ml
  • majonez 4 łyżki

Przygotowanie

  1. Jajko kroimy na ósemki, obrany ze skórki ogórek kroimy w pół plastry, paprykę kroimy w kostkę, natkę pietruszki i koperek kroimy drobno, marchew z zielonym groszkiem odcedzamy na sitku. Wszystkie składniki umieszczamy w misce.

  2. Żelatynę parzymy w 100 ml wody, mieszamy do rozpuszczenia, studzimy. Do ostudzonej żelatyny dodajemy majonez i całość dodajemy do wymieszanych warzyw, ponownie mieszamy. Filety śledziowe układamy na dnie i bokach przygotowanego wcześniej pojemniczka. w środek nakładamy wymieszane z żelatyną i majonezem warzywa, łyżką równo rozprowadzamy. Zamykamy pojemnik i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

  3. Po tym czasie możemy podawać jako zimną przystawkę z cytryną.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (4)

fafiatko 06 grudnia 2018
Pyszna terrina ze sledzia!
bryssska 06 grudnia 2018
Pięknie wygląda ;-D
SlodkoSlodka83 06 grudnia 2018
Ale fajna,super :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • marynowane filety śledziowe 7 szt.
  • Ogórek świeży 1 szt.
  • Czerwona papryka połowa
  • Jajka 1 szt. (ugotowane na twardo)
  • Cebula 1 szt. mała
  • Koperek
  • Natka pietruszki
  • marchew z zielonym groszkiem 1 słoik 500 ml
  • żelatyna 3 łyżki
  • woda 100 ml
  • majonez 4 łyżki
Składniki