Przystawka al''a Italia

Przystawka ala Italia
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Homer
Włoska wariacja nt. przystawki

Składniki

  • Ciabatta lub weka, 12 cienkich kromek
  • szpinak mrożony, 400g
  • pomidory koktailowe, 250g
  • krewetki tiger, 15-20 sztuk
  • avocado, 2 sztuki
  • jajko, 2 sztuki
  • czosnek, 1 ząbek
  • cytryna, 1/2 sztuki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, do smaku

Przygotowanie

  1. Ciabattę kroimy na 12 cienkich kromek. Smarujemy oliwą i lekko rumienimy w piekarniku. Zostawiamy do wystygnięcia.

  2. Kolejno na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekany czosnek i szpinak. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w kostkę pomidory koktajlowe i przyprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy do wystygnięcia.

  3. Na ponownie rozgrzanej patelni wlewamy odrobinę oliwy, wrzucamy krewetki i obsmażamy ok. 2-3 min. Zostawiamy do wystygnięcia. Kroimy na 2-3 części.

  4. Jaka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu studzimy. Kroimy w grubą kostkę.

  5. Awokado obieramy i kroimy w gruba kostkę. Polewamy sokiem z wyciśniętej cytryny żeby nie ściemniało.

  6. Wystudzone krewetki, avocado i jajka łączymy ze sobą, dodajemy majonez i przyprawiamy jeszcze solą (niekoniecznie) i pieprzem. Wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godziny.

  7. Na każdą z kromek z ciabatty nakładamy szpinak, grubą warstwę i wcześniej przyrządzoną mieszankę krewetkowo-avocadowo-jajeczną.

  8. Podajemy jako zakąskę, najlepiej z półwytrawnym białym winem.

  9. SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (8)

aktorod 06 stycznia 2011
Dużo roboty dla mało efektownej potrawy. Mimo wszystko z chęcią bym spróbowała.
kuchcik2 07 stycznia 2011
Sądząc po składnikach to musi być bardzo dobre, ale na zdjęciu wygląda blado i nieefektownie. Nawet nie widać... Czytaj całość »
Sądząc po składnikach to musi być bardzo dobre, ale na zdjęciu wygląda blado i nieefektownie. Nawet nie widać pomidorków.Ale pomysł napewno przedni, tylko mam wątpliwości, czy to się da zjeść bez sztućców, wygląda na to, że wszystko pospada. Ale pomysł dobry.
Homer 07 stycznia 2011
Bo to jest blade, majonez nie nadaje pięknego koloru. Jedyny kolor daje szpinak.
Rozwieję twe wątpliwości: da... Czytaj całość »
Bo to jest blade, majonez nie nadaje pięknego koloru. Jedyny kolor daje szpinak.
Rozwieję twe wątpliwości: da się jeść bez sztućców, nic nie spada:)
Może wizualnie nie jest efektownie, ale efekt jest w smaku. Polecam jeść z szeroko zamkniętymi oczami :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciabatta lub weka, 12 cienkich kromek
  • szpinak mrożony, 400g
  • pomidory koktailowe, 250g
  • krewetki tiger, 15-20 sztuk
  • avocado, 2 sztuki
  • jajko, 2 sztuki
  • czosnek, 1 ząbek
  • cytryna, 1/2 sztuki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, do smaku
Składniki