Przepyszny Pasztet z Cukinii - prosty smaczny i zdrowy

Przepyszny Pasztet z Cukinii - prosty smaczny i zdrowy
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Przepis na pasztet z cukinii i papryki, pasztet jest bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu i zdrowy. Polecam wypróbować przepis na pasztet z cukinii bo naprawę warto :).

Składniki

  • użyłam foremki o pojemności 1000 ml proszę użyć foremki z takiego materiału jaki państwu najbardziej odpowiada, może być metalow
  • około 600 g cukinii
  • około 150 g czerwonej papryki
  • około 250 g cebuli
  • 160 g kaszy manny (około ¾ szklanki 250 ml)
  • 3 jajka (rozmiar L)
  • 100 g żółtego sera startego na tarce o średnich oczkach
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju (użyłam rzepakowego)
  • pęczek natki pietruszki
  • ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • papryka ostra, sól

Przygotowanie

  1. Dokładnie umytą cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach i przekładam na durszlak. Delikatnie solę i odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników.

    Paprykę ścieram na tarce o grubych oczkach.
    Natkę pietruszki siekam.
    Cebulę kroję w drobną kostkę.
    Czosnek drobniutko kroję.

  2. Teraz na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam przez chwilę cebulę, następnie dodaję czosnek i smażę jeszcze przez chwilę, tak żeby cebula się zeszkliła ale nie zrumieniła, i odstawiam do wystudzenia.

  3. Końcowe przygotowanie pasztetu:
    Cukinię odciskam z nadmiaru soku i przekładam do miski, paprykę również odciskam i dodaję do cukinii. Dodaję pozostałe składniki, doprawiam i całość dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.

    Foremkę w której będę zapiekała smaruję masłem i oprószam bułką tartą.

    Przekładam masę i delikatnie ugniatam.

  4. Pieczenie:
    Pasztet wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 70 minut. Upieczony pasztet wystawiam z piekarnika i w foremce odstawiam do wystudzenia.

    Pasztet z cukinii jest gotowy, życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 03 marca 2020
pyszotka:)
Maudie 03 marca 2020
Cudowny pasztecik:)
konhambos 04 marca 2020
Spodobal mi sie ten przepis juz po przeczytaniu tytulu :) Pysznosci!
Składniki
  • użyłam foremki o pojemności 1000 ml proszę użyć foremki z takiego materiału jaki państwu najbardziej odpowiada, może być metalow
  • około 600 g cukinii
  • około 150 g czerwonej papryki
  • około 250 g cebuli
  • 160 g kaszy manny (około ¾ szklanki 250 ml)
  • 3 jajka (rozmiar L)
  • 100 g żółtego sera startego na tarce o średnich oczkach
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju (użyłam rzepakowego)
  • pęczek natki pietruszki
  • ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • papryka ostra, sól
Składniki