Przekąskowe Sajgonki

Przekąskowe Sajgonki
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Popularna jest tortilla jako przekąska lub szynka zwijana a co powiecie na coś innego?

Składniki

  • 20 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • Jajko
  • Kilka grzybów Mun
  • 10 dag kapusty pekińskiej
  • 1 duża marchew
  • Sos sojowy
  • Sól
  • Papryka ostra
  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • Olej

Przygotowanie

  1. 1. Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 minut.
    2. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko.
    3. Następnie dodajemy drobno pokrojone grzyby.
    4. Kapustę drobno poszatkowaną.
    5. Marchew obraną i startą na tarce o dużych oczach.
    6. Wlewamy sos sojowy i doprawiamy solą, papryką ostrą, wyrabiamy.

  2. 7. Papier ryżowy zanurzamy w wodzie i na środku każdego krążka układamy farsz.

  3. 8. Zawijamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem od pieczenia lekko posmarowanym olejem.
    9. Wierzch sajgonek również smarujemy delikatnie olejem.


  4. 10. Pieczemy 30 minut w 180 °C.
    11. Danie gotowe, podajemy z ulubionym sosem.
    12. Smacznego.

Komentarze do przepisu (2)

SprytnaChochla 14 lutego
Super. Nigdy nie robiłam pieczonych, a chętnie wypróbuję!
ski_ttles 17 lutego
A ja robiłam w sobotę i wyszły super :-) polecam!
Składniki
  • 20 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • Jajko
  • Kilka grzybów Mun
  • 10 dag kapusty pekińskiej
  • 1 duża marchew
  • Sos sojowy
  • Sól
  • Papryka ostra
  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • Olej
Składniki