Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta przekąska śledziowa sprawdzi się idealnie podczas świątecznych lub sylwestrowych spotkań w gronie najbliższych. Jej przygotowanie jest proste i nie wymaga dużych zdolności kulinarnych.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 7084
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 159
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 345
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 7084
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 159
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 345
Składniki
Zanim zaczniesz przygotowywać przekąskę sprawdź, czy śledzie są odpowiednio słone. Jeśli będą zbyt słone, to wymocz je w zimnej wodzie przez kilka godzin i odsącz.
Bagietkę natnij wzdłuż tak aby dało się ją otworzyć jak książkę. Wyjmij z niej środek, tworząc podłużny otwór. Pamiętaj, że musi pozostać w nie tylko chrupiąca skórka, ale też nieco miękkiego środka.
Serek zmieszaj z posiekanym drobno koperkiem oraz chrzanem. Dopraw solą i pieprzem, a następnie podziel masę na 2 części. Buraka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i zmieszaj z 1 częścią masy (nieco więcej niż połowa). Uważaj, aby nie dodać zbyt dużo płynu, bo serek stanie się bardzo rzadki.
Wydrążoną bagietkę wysmaruj wewnątrz najpierw serkiem z burakiem, a następnie serkiem bez dodatków. Następnie ułóż wzdłuż korniszony oraz plastry śledzi. Jeśli płaty śledziowe będą zbyt duże, możesz je przekroić na mniejsze kawałki - nie powinny wystawać poza bułkę. Całość zamknij, owiń szczelnie folią spożywczą i wstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie pokrój bagietkę na plastry o grubości około 2 cm i ułóż na półmisku.