Przegrzebki zawijane w boczku

Przegrzebki zawijane w boczku
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Och te najlepsze owoce morza ( jak dla mnie )

Składniki

  • 10 plastrów grubo krojonego boczku
  • 10 przegrzebków
  • 2 łyżki mieszanki przypraw
  • pół łyżeczki soli
  • 10 szpikulców do szaszłyków ( moczonych w wodzie przez 30 minut
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki nie solonego masła o temperaturze pokojowej

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 175 stopni C. Blaszkę wyłożyłem papierem do pieczenia. Plasterki boczku rozłożyłem na blaszkę i piekłem 15 minut, aż do momentu uzyskania złocistego koloru. Odstawiłem do ostygnięcia. Grilla rozgrzałem do średniej temperatury. Przegrzebki ze wszystkich stron doprawiłem solą i mieszanką przypraw. Każdego przegrzebka zawinąlem w plaster boczku i przekłułem szpikulcem, tak by boczek się nie odwinął. Rozgrzanego grilla posmarowałem olejem rzepakowym. Tak przygotowane przegrzebki grilowałem przez 7 minut często przewracając. Po usmażeniu przełożyłem na półmisek, doprawiłem świeżo zmielonym pieprzem. Przystroić masłem. Należy podać od razu.

Komentarze do przepisu (5)

KulinarnaChwila 03 października 2020
Pyszotka:)
GREGORHSPEED 03 października 2020
Mega połączenie <3
konhambos 03 października 2020
ciekawa kombinacja smaków
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 10 plastrów grubo krojonego boczku
  • 10 przegrzebków
  • 2 łyżki mieszanki przypraw
  • pół łyżeczki soli
  • 10 szpikulców do szaszłyków ( moczonych w wodzie przez 30 minut
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki nie solonego masła o temperaturze pokojowej
Składniki