Przegrzebki w sosie mignonnette

Przegrzebki w sosie mignonnette
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
drogie
avatar Autor: Obserwator
Moje ulubione owoce morza

Składniki

  • 250 gr przegrzebków ( ok. 20 szt ), opłukanych pod zimną wodą
  • 2 łyżeczki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 3 łyżki posiekanej szalotki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 mały ogórek
  • 1/3 szklanki pokrojonej w drobno kostkę rzodkiewki

Przygotowanie

  1. W dużej misce wymieszałem ocet, musztardę, oliwę, szalotki, sól i pieprz. Na godzinę lub dwie przed podaniem przełożyłem przegrzebki do sosu. Wymieszałem i wstawiłem do lodówki. Obrałem ogórka. Obieraczką do warzyw skroilem 6-8 długich pasków. Złożyłem razem i pokroiłem na wąskie paski. Tuż przed podaniem do przegrzebków dodałem rzodkiewkę i dokładnie wymieszałem. Rozłożyłem przegrzebki na paterze. Przykryłem paskami ogórka. Od razu podawałem.

Komentarze do przepisu (1)

konhambos 29 sierpnia
Bardzo lubie, ale surowych jeszcze nigdy nie przyrzadzalam.
Składniki
  • 250 gr przegrzebków ( ok. 20 szt ), opłukanych pod zimną wodą
  • 2 łyżeczki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 3 łyżki posiekanej szalotki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 mały ogórek
  • 1/3 szklanki pokrojonej w drobno kostkę rzodkiewki
Składniki