Kurczaka obsmażamy, łopatkę, wołowinę i podgardle kroimy na kawałki ok 4-5cm i również obsmażamy. Mięso i warzywa przekładamy do garnka, dodajemy warzywa, grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, kilka kulek pieprzu. Zalewamy zimną wodą tylko tak aby przykryła mięso; solimy.
Gotujemy ok 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie, W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Wyłączamy gaz, wkładamy surową wątróbkę, kajzerki i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Na patelni przesmażamy pokrojoną w półplasterki cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wystudzone mięso z warzywami oraz namoczoną bułką mielimy. Ja mieliłam dwukrotnie. Do masy dodajemy przyprawy do smaku, żółtka i ubite na sztywną pianę białka.
Keksówki smarujemy masłem, posypujemy tartą bułką, wykładamy pasztet i pieczemy ok 60 minut w 190st
Komentarze do przepisu (3)