Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na chleb zapiekany w liściach chrzanu. Nie tylko dla smaku, ale i po to, by nie był zbyt suchy. Bardzo tradycyjny polski smak
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 47
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 27
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 55
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 113
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 47
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 27
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 55
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 113
Składniki
Wyrabianie ciasta. 2 szklanki mąki żytniej 1 szklanka mąki pszennej 1 solidna łyżka soli Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy łyżkę soli.
1/4 kostki drożdzy 5 dag masła 1 łyżekcza cukru kubek wody Do mąki wrzucamy masło. W kubeczku mieszamy wode, cukier drożdze i dodajemy do miseczki. Wyrabiamy ciasto. Powinno odchodzić od reki. Zostawiamy na 15 min do wyrośnięcia.
Chleb zawijamy w liście chrzanu. Dąłaczam filmik, na którym pokazuję jak to zrobić. Można sobie pomóc nożem podcinając twarde łyko. Chleb pieczemy przez ok 30 min w temperaturze 220 stopni, a następnie przez 10-15 min w temp 180 stopni. Po wyjęciu z pieca należy oderwać liście od chleba i cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem :)