Prosta zupa borowikowa

Prosta zupa borowikowa
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: amidalla
Zupkę robi się szybko a smak borowików to poezja sama w sobie. Tak więc przepis im prostrzy, tym lepszy.

Składniki

  • borowiki - nie wiem jaka waga, dałam na oko, było ok.10 sztuk
  • 1 litr bulionu
  • śmietana do zaciągnięcia zupki
  • 2 cebule
  • zielona pietruszka
  • pieprz, sól,
  • masło lub oliwa do posmażenia grzybów i cebuli

Przygotowanie

  1. Umyte i pokrojone grzyby (tych mniejszych w ogóle nie kroiłam, bo one tak cudnie wyglądają potem w zupie) podsmażyć w garnku z cebulą, zalać bulionem i gotować około 20 minut. Do zupy dodać śmietanę i gotować jeszcze około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec wrzucić pietruszkę i gotowe:)

Komentarze do przepisu (1)

lamia33 15 maja 2011
pychotka, prosty przepis takiego szukałam od dawna - ja zrobiłam z mieszanki grzybów (maślaki, podgrzybki,... Czytaj całość »
pychotka, prosty przepis takiego szukałam od dawna - ja zrobiłam z mieszanki grzybów (maślaki, podgrzybki, prawdziwki), które mam zamrożone w lodówce.
Składniki
  • borowiki - nie wiem jaka waga, dałam na oko, było ok.10 sztuk
  • 1 litr bulionu
  • śmietana do zaciągnięcia zupki
  • 2 cebule
  • zielona pietruszka
  • pieprz, sól,
  • masło lub oliwa do posmażenia grzybów i cebuli
Składniki