pomidory z mozzarellą

pomidory z mozzarellą
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: zuzsmo
Rodzinny rarytas, rewelacyjny pomysł na imprezę!!!!

Składniki

  • 3 duże pomidory (najlepiej malinowe)
  • 3 mozzarelle
  • 2 czubate łyżeczki vegety czerwonej
  • 2 -3 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/3 szklanki oleju lub oliwy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 5 ząbków czosnku
  • liście świeżej bazylii

Przygotowanie

  1. Pomidory (można je wcześniej obrać ze skórki) i mozzarelle kroimy w plastry takiej samej grubości. Tak przygotowane składniki układamy na półmisku na przemian ( tak jak na zdjęciu).

  2. Obieramy 5 ząbków czosnku. Ze względu na to, że moja rodzina uwielbia czosnek dodaję nawet 8 ząbków. Do shakera, albo po prostu do słoika wlewamy olej, dodajemy ocet jabłkowy, wsypujemy bazylię suszoną i vegetę oraz wciskamy czosnek. Całość mieszamy, aż do uzyskania mlecznego koloru.

  3. Taki sosik wylewamy na wcześniej przygotowane pomidory z mozzarellą. Całość dekorujemy liśćmi świeżej bazylii.

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 07 stycznia 2015
Lubię tę sałatkę, a z czosnkiem jeszcze nie robiłam:)
zuzsmo 07 stycznia 2015
U mnie jest wojna o pomidorki na imprezach:) Tak wszyscy je lubią, że zawsze mało.
Składniki
  • 3 duże pomidory (najlepiej malinowe)
  • 3 mozzarelle
  • 2 czubate łyżeczki vegety czerwonej
  • 2 -3 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/3 szklanki oleju lub oliwy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 5 ząbków czosnku
  • liście świeżej bazylii
Składniki