Pomidory faszerowane wiosenną sałatką z tuńczykiem.

Pomidory faszerowane wiosenną sałatką z tuńczykiem.
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: babeczka35
Uwielbiam połączenie warzyw i tuńczyka. A teraz warzywa są już naprawdę smaczne i smakują ,,warzywami'', warto więc po nie sięgać. Na lekki obiad lub kolację polecam Wam takie nadziewane serem, tuńczykiem i warzywami pomidory, żeby było lekko i zdrowo zamiast majonezu użyłam jogurt naturalny. Spróbujcie koniecznie, a przekonacie się, że będzie pysznie. Zapraszam :)

Składniki

  • 4 duże pomidory
  • 1 kulka sera mozzarella (125 g )
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • kilka liści zielonej sałaty
  • kilka rzodkiewek
  • 1 ogórek gruntowy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • szczypiorek według uznania

Przygotowanie

  1. Pomidory myjemy, osuszamy, ścinamy wierzchy i wydrążamy środek. Środek dokładnie osuszamy.

  2. Szczypiorek płuczemy i dokładnie osuszamy, siekamy drobno. Tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy. Sałatę płuczemy i osuszamy, następnie rwiemy na małe kawałki. Umyty i obrany ogórek i rzodkiewki kroimy w małą kostkę. Ser mozzarella również kroimy w małą kostkę.

  3. Wszystkie składniki mieszamy delikatnie z jogurtem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie przygotowaną sałatką napełniamy wydrążone pomidory. Całość posypujemy szczypiorkiem.

  4. Podajemy i smacznego życzę.

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 11 czerwca 2018
Widzę, że lubimy podobne połączenia, ale to chyba taka "świecka" podkarpacka tradycja ;)
babeczka35 12 czerwca 2018
Super :)
Składniki
  • 4 duże pomidory
  • 1 kulka sera mozzarella (125 g )
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • kilka liści zielonej sałaty
  • kilka rzodkiewek
  • 1 ogórek gruntowy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • szczypiorek według uznania
Składniki