Pogacze serowe

Przepis dnia 2014-07-14
Pogacze serowe
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Smaczne danie z kuchni węgierskiej . Jedna z wielu wersji tego dania.

Składniki

  • 30 dag mąki
  • 30 dag dobrze odciśniętego twarogu
  • 30 dag masła
  • 10 dag ostrego żółtego sera
  • 1 jajko
  • gruboziarnista sól

Przygotowanie

  1. Twaróg rozgniotłem widelcem , wyrobiłem z mąką i masłem . Gdy wszystkie składniki połączyły się w gładkie ciasto , owinąłem je pergamin ( może być folia) i włożyłem na godzinę do lodówki. Rozwałkowałem do grubości jednego palca i wyciąłem krążki o średnicy 4-5 cm . Ułożyłem na blasze wyłożonej papierem ( niezbyt gęsto , bo urosną ) , posmarowałem jajkiem posypałem gruboziarnistą solą i tartym serem. Piekłem na złoty kolor w temperaturze 200 stopni C na środkowej półce (góra dół )

Komentarze do przepisu (20)

Jola73 10 lipca 2014
pychota
mimiwiki 10 lipca 2014
Uwielbiam madziarską kuchnię :) powtarzam się za każdym razem, gdy pojawia się węgierski przepis, ale nic na... Czytaj całość »
Uwielbiam madziarską kuchnię :) powtarzam się za każdym razem, gdy pojawia się węgierski przepis, ale nic na to nie poradzę ;)
BEATA1978 10 lipca 2014
To i moja ulubiona kuchnia. Przepis super :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 30 dag mąki
  • 30 dag dobrze odciśniętego twarogu
  • 30 dag masła
  • 10 dag ostrego żółtego sera
  • 1 jajko
  • gruboziarnista sól
Składniki