Placuszki z marchewki

Placuszki z marchewki
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Akademia
Placuszki o słodkawym smaku. Możesz podać je zarówno na obiad jak i na śniadanie. Mogą być również dodatkiem do zup. Ich ogromną zaleta jest prostota i krótki czas wykonania. Świetnie smakują z gęstym jogurtem.

Składniki

  • 3 duże marchewki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Umytą i obraną marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Do marchewki dodaję jaja, mąkę, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączę. Placuszki formuję za pomocą łyżki. Smażę z obu stron na złoty kolor.

Składniki
  • 3 duże marchewki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia
Składniki