Placuszki z grzybami

Placuszki z grzybami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Hesia
Wspaniałe placuszki sezonowe i nie tylko z grzybami leśnymi świeżymi lub mrożonymi.

Składniki

  • Grzyby leśne różne (najlepsza mieszanka to borowiki, podgrzybki jako baza i inne jako dodatek smakowy) ok. 1/2 kg po obgotowani
  • mleko zsiadłe 1/2 l
  • woda ok. 1/2 szklanki
  • mąka ok. 2 szklanek (może być więcej, ciasto musi być bardziej gęste niż na naleśniki)
  • jajko całe 1 szt.
  • cebula duża 1 szt. (zależy od własnego smaku)
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Grzyby leśne po oczyszczeniu umyć szybko (żeby nie nasiąkały wodą), pokroić w kostkę nie większą niż 3 cm i obgotować ok. 3 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedzić (wody nie wylewać - zachować do innych potraw - o wodzie grzybowej będzie w innym przepisie).

  2. Zsiadłe mleko (najlepiej wiejskie, może być świeże, wtedy należy dodać nieco zakwasu np. z jogurtu naturalnego) wlać do wysokiego naczynia i trzepaczką chwilę ubijać. Dodać wodę, całe jajko i mąkę. Ponownie lekko ubijać, aż masa będzie jednolita. Musi być gęsta ale 'spływać' z trzepaczki.

  3. Do ciasta wrzucić odcedzone z nadmiaru wody grzyby, drobno posiekaną cebulę, dosmaczyć solą i pieprzem. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką.

  4. Smażyć na dużej patelni na oleju, który pokrywa cienką warstwą całą powierzchnię - ok. 4 szt. jednorazowo. Patelnia z olejem musi być dobrze nagrzana (inaczej placuszki będą przywierać i wchłaniać dużo tłuszczu). Podczas smażenia dolewać olej aby się nie przypalały. Placuszki należy obracać w poziomie aby równo się rumieniły. Rumiane z obu stron natychmiast podawać - kiedy poleżą tracą swoją chrupkość.

    Smacznego

Komentarze do przepisu (7)

Konto usunięte 04 października 2013
Pyszności, takich nie robiłam, więc spróbuję.
Robiłam natomiast z ciastem na placki ziemniaczane, też... Czytaj całość »
Pyszności, takich nie robiłam, więc spróbuję.
Robiłam natomiast z ciastem na placki ziemniaczane, też pyszne, pozdrawiam :)
Hesia 04 października 2013
A ja nie pomyślałam o placka ziemniaczanych. Muszę spróbować. Już mi ślinka cieknie! Pozdrowienia z Sopotu.
Hesia 04 października 2013
Sorcio. Przez tą cieknącą ślinę zapomniałam o "ch" po placka...
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Grzyby leśne różne (najlepsza mieszanka to borowiki, podgrzybki jako baza i inne jako dodatek smakowy) ok. 1/2 kg po obgotowani
  • mleko zsiadłe 1/2 l
  • woda ok. 1/2 szklanki
  • mąka ok. 2 szklanek (może być więcej, ciasto musi być bardziej gęste niż na naleśniki)
  • jajko całe 1 szt.
  • cebula duża 1 szt. (zależy od własnego smaku)
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Składniki