Placuszki z dyni wytrawnie

Placuszki z dyni wytrawnie
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Witam, dzisiaj podzielę się w Wami moją drugą wersją placuszków z dyni. Tym razem wytrawnie z cebulką i czosnkiem. Szczerze to ta wersja aż tak nie przypadła nam do gustu, ale może komuś spodoba się ten pomysł. Może warto zaryzykować. Zapraszam :)

Składniki

  • Dynia ok. 300 g. samego miąższy
  • Jajka 2 szt.
  • Mąka pszenna 2/3 szklanki
  • Mąka gryczana 1/2 szklanki
  • Sól szczypta
  • Śmietana kwaśna 2 łyżki
  • Cebula 1 szt. mała
  • Czosnek 2 ząbki
  • Curry 1-2 łyżeczki
  • Olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie

  1. Dynię obrać, wykroić pestki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub przy pomocy robota.
    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
    Startą dynię przełożyć do dużej miski, wbić jajka, przesiać przez sitko mąki, dodać śmietanę, sól, curry, czosnek, cebulę i wszystko dokładnie wymieszać.

    Tak przygotowane ciasto smażyć na mocno rozgrzanym oleju przez ok. 3-4 min, przewracając co jakiś czas. Usmażone placki przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.


  2. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (8)

fafiatko 30 października 2018
Bardzo ciekawy przepis!
GREGORHSPEED 30 października 2018
Muszą być pyszne <3
babcitereskiciasta 30 października 2018
Super pomysł.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Dynia ok. 300 g. samego miąższy
  • Jajka 2 szt.
  • Mąka pszenna 2/3 szklanki
  • Mąka gryczana 1/2 szklanki
  • Sól szczypta
  • Śmietana kwaśna 2 łyżki
  • Cebula 1 szt. mała
  • Czosnek 2 ząbki
  • Curry 1-2 łyżeczki
  • Olej rzepakowy do smażenia
Składniki