Placuszki z dyni na słodko

Placuszki z dyni na słodko
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Dzisiaj w roli głównej ponownie dynia. Warto wykorzystać to warzywo maksymalnie, jest mało kaloryczna, a zawiera tak wiele drogocennych witamin i wartości odżywczych. Tradycyjny krem z dyni trochę mi się już znudził, więc postanowiłam przygotować coś nowego. Zapraszam na malutkie placuszki z dyni. Robi się je podobnie jak placki ziemniaczane, ale smakują całkiem inaczej. Zrobiłam ich dwie wersje na słono i słodko. Podzielę się jednak z Wami przepisem na słodko, bo to właśnie ta wersja zasmakowała moim domownikom bardziej. Może Waszym również zasmakuje? :)

Składniki

  • Dynia ok. 300 g. samego miąższy
  • Jajka 2 szt.
  • Mąka pszenna 2/3 szklanki
  • Mąka gryczana 1/2 szklanki
  • Śmietana kwaśna 2 łyżki
  • Sól szczypta
  • Cynamon 2 łyżeczki
  • Olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie

  1. Dynię obrać, wykroić pestki i zetrzeć drobno na tarce lub przy pomocy robota.

    Startą dynię przełożyć do dużej miski, wbić jajka, przesiać przez sitko mąki, dodać śmietanę, sól, cynamon i wszystko dokładnie wymieszać.


    Tak przygotowane ciasto smażyć na mocno rozgrzanym oleju przez ok. 3-4 min, przewracając co jakiś czas. Usmażone placki przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.

  2. Podawać z cukrem trzcinowym albo z ulubionym dżemem lub powidłami śliwkowym

  3. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (14)

fafiatko 26 października 2018
Bardzo dobry pomysl- dynia jest niezwykle wartosciowa!
kucharka-amatorka 26 października 2018
W moich przepisach też ostatnio często gości dynia.
konhambos 27 października 2018
Smaczne.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Dynia ok. 300 g. samego miąższy
  • Jajka 2 szt.
  • Mąka pszenna 2/3 szklanki
  • Mąka gryczana 1/2 szklanki
  • Śmietana kwaśna 2 łyżki
  • Sól szczypta
  • Cynamon 2 łyżeczki
  • Olej rzepakowy do smażenia
Składniki